Καλοκαιρινές αναμνήσεις

by Island Vibes
Το φθινόπωρο είναι για τα καλά εδώ και εμείς αρχίζουμε μια «σειρά» από καλοκαιρινές αναφορές σε προορισμούς, τοπία και αναμνήσεις, με σκοπό να έχουμε κάτι να αναπολούμε (ή να ετοιμάζουμε) ως το επόμενο καλοκαίρι.

 Αν και φέτος τα πράγματα ήταν λίγο μαζεμένα λόγω των συνθηκών, του χρόνου ελπίζουμε να επιστρέψουμε σε όλα αυτά που κάποτε μας μοιάζαν δεδομένα!

Κάνουμε αρχή από ένα μαγευτικό χωριό, στολίδι των Κυκλάδων, που είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε και που εδρεύει στο φιλόξενο νησί της Τήνου.

Ο λόγος για το χωριό Βωλάξ, που βρίσκεται στο ορεινό κομμάτι του νησιού και που σε κερδίζει με το ενεργειακό βραχώδες τοπίο που το περιτριγυρίζει πριν καν εισέλθεις σε αυτό. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τους γρανιτένιους βράχους -βολάκους- που ο μύθος αναφέρει πως βρέθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια των μαχών των Τιτάτων με τους θεούς του Ολύμπου, ενώ η επιστημονική κοινότητα αιτιολογεί την παρουσία τους στην έκρηξη ενός ηφαιστείου που ήταν παλαιότερα ενεργό στην ευρύτερη περιοχή ή σε πτώση μετεωρίτη. Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική μυθολογία παρουσίασε πάλι με τον πιο ευφάνταστο και αλληγορικό τρόπο τα γεωλογικά φαινόμενα!

Πάμε όμως στο σήμερα. Το χωριό σε μαγεύει με την την αύρα του, την αρχιτεκτονική του, τα αποτυπώματα της λαϊκής τέχνης σε κάθε του σημείου και τις μοναδικές εικόνες που σου προσφέρει. Είναι ολόκληρο ένα έργο τέχνης… Το ταβερνάκι “Βωλάξ” μαζί με τα μαγαζιά καλαθοπλεκτικής “Άρωμα” και “Λουδοβίκος” σε καλωσορίζουν γλυκά με το που φτάσεις και σου δίνουν το στίγμα του τι θα ακολουθήσει, ενώ με το που ξεκινάς να περπατάς στα σοκάκια του πέφτεις πάνω στο “σπίτι” των καλλιτεχνών, το μαγαζί ‘Ερως (φωτό) με τους πίνακες και τα μουσειακά αντίγραφα κεραμικής τέχνης καθώς και πολλά έργα κυρίως Τηνιακών καλλιτεχνών. Οι άνθρωποι του, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι καλλιτεχνικά και δημιουργικά, μας εξήγησαν πολλά πράγματα για το χωριό, την ξεχωριστή αρχιτεκτονική των οικημάτων του, γεγονός που έκανε και τους ίδιους να το ερωτευθούν και να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι του και μας έβαλαν για τα καλά στη φιλοσοφία του μοναδικού αυτού τόπου. Επίσης είναι και οι “υπαίτιοι” γι’ αυτή την πανέμορφη “πινελιά” που χαρακτηρίζει πια το χωριό και που σε κερδίζει με την καινοτομία και ευφυΐα της..

volax, tinos, eros, island vibes

Σχεδόν σε κάθε παραθυρόφυλλο, ξύλινη πόρτα ή ακόμα και τοίχο (ιδιαίτερα των ερειπωμένων σπιτιών), υπάρχουν στίχοι από ποιήματα μεγάλων μας ποιητών αλλά ακόμα και από ιστορικά τραγούδια. Για τους ευαισθητοποιημένους, αυτό από μόνο του δημιουργεί ατμόσφαιρα και ξυπνά δυνατά συναισθήματα. Η μοναδική κυκλαδίτικη ομορφιά, συνδυασμένη με ποίηση.. Συγχαρητήρια στους εμπνευστές της και στην ιδιαίτερη αυτή κίνηση αισθητικής που εναρμονίζεται με το χώρο άψογα.

volax, tinos, eros, island vibes,

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας, η οποία σταματά διαρκώς για το διάβασμα των στίχων και μετά από αυτό το “βάπτισμα” στην φιλοσοφία του τόπου, φτάσαμε στο μικρό ανοικτό θεατράκι των 300 θέσεων που μαρτυρά πως εδώ τα καλοκαίρια ο πολιτισμός είναι παρών και σίγουρα προσφέρει αξιομνημόνευτες παραστάσεις, εκθέσεις και εμπειρίες. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως στο χωριό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με συλλογή που περιλαμβάνει 250 περίπου αντικείμενα της αγροτικής, εκκλησιαστικής, οικογενειακής ζωής του παρελθόντος και που μας μεταφέρουν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων κατά τον 19ο αιώνα.

Πριν όμως φτάσουμε στο μουσείο και καθώς η περιέργεια μας, μας ώθησε για άλλη μια φορά σε διάθεση εξερεύνησης, στρίψαμε για λίγο σε ένα στενάκι που μας έβγαλε στο μαγευτικό πηγάδι, με τις παραδοσιακές ποτίστρες του χωριού και τις υγρές πέτρινες πλάκες , χαρακτηριστικό όλων των χωριών της Τήνου, η οποία βρίσκεται στην έξοδο και στο πιο χαμηλό σημείο του οικισμού και περιτριγυρίζεται από πολλά δέντρα…Τι πιο γραφικό σημείο για να δροσιστείς, να ακούσεις τον ήχο των νερών που σε ηρεμεί και σε μεταφέρει σε συνήθειες και συγκεντρώσεις ανθρώπων άλλων εποχών..

Κλείνοντας και μετά από αυτή τη μαγική εξερεύνηση, κάτσαμε για ένα ελληνικό καφεδάκι στην πλατεία του χωριού, που μετά έγινε φαγητό (πλούσια γκάμα με μαγειρευτά που θυμίζουν Ελλάδα) και τέλος γλυκό (χειροποίητο) για να “ξυπνήσουμε” και να συνεχίσουμε το δρόμο!
Μοναδική ανάμνηση, αξέχαστη εμπειρία…Του χρόνου πάλι!

Photo Credits: Όλες οι φωτογραφίες είναι πνευματικής ιδιοκτησίας του Island Vibes και απαγορεύεται η αναδημοσίευση τους χωρίς την έγκριση/αναφορά του site μας

You may also like