Η εποχή των Φλαμίνγκο

by Island Vibes

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, τα διάσημα αποδημητικά πουλιά μεταφέρονται στις κατάλληλες γι’αυτά περιοχές και λιμνοθάλασσες για να περάσουν το κομμάτι του χειμώνα. Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί γιατί υπάρχουν σημεία όπου μπορεί κάποιος (διακριτικά και με προσοχή) να παρακολουθήσει αυτά τα πανέμορφα πτηνά και να τα απαθανατίσει.

Εμείς επιλέξαμε τη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας, όπου μαζί με τη βοήθεια του φωτογράφου Χρήστου Σταύρακα (https://www.stavrakaschris.com ), τα φωτογραφίσαμε και σας παρουσιάζουμε τις κυριότερες λεπτομέρειες, ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά τους.

Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, είναι από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της Δυτικής Ελλάδας και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη σύμβαση Ραμσάρ.

Το «Μεγάλο Φλαμίνγκο» (ή φοινικόπτερος ρόδινος) που επισκέπτεται τη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας, είναι ένα από τα 6 είδη φλαμίνγκο και ζει επίσης στους υγρότοπους των παράκτιων χωρών της Μεσογείου, την Αφρική, την Ινδική υποήπειρο και την Μέση Ανατολή. Έχει μήκος 120-140 εκατοστά και το ύψος του φτάνει ως τα 187 εκατοστά, ενώ το προσδόκιμο ζωής στη φύση είναι τα 33 χρόνια (έως 50 υπό αιχμαλωσία). Όπως όλα τα φλαμίνγκο τρέφεται κυρίως με γαρίδες, άλγες και υδρόβια φυτά.

Flamingo, Chris Stavrakas
Γενικές πληροφορίες για τα φλαμίνγκο:
 Όλα τα είδη είναι μονογαμικά. Τα θηλυκά γεννούν μόνο ένα αυγό το χρόνο, το οποίο τοποθετούν στην κορυφή ενός λοφίσκου από χώμα. Οι γονείς το κλωσούν εναλλάξ, ενώ και οι δύο παράγουν στον φάρυγγά τους ένα πολύ θρεπτικό, κόκκινο «γάλα», με το οποίο ταΐζουν το νεοσσό τους δύο πρώτους μήνες της ζωής του.
Τα φλαμίνγκο, αφού εγκαταλείψουν τη φωλιά τους, ζουν πολλά μαζί δημιουργώντας τεράστιες αποικίες. Παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να υπάρχουν μαζεμένα παραπάνω από 30.000 πουλιά, τα νεαρά φλαμίνγκο δέχονται να τα ταΐσουν μόνο οι γονείς τους, οι οποίοι τα ξεχωρίζουν από τα τσιρίγματα της φωνής τους.

Όσον αφορά την εμφάνισή τους, τα φτερά τους διαθέτουν διάφορες αποχρώσεις του πορτοκαλί και του ροζ χρώματος. Αυτό οφείλεται στις χρωστικές των τροφών που καταναλώνουν, οι οποίες περιέχουν καροτενοειδείς χρωστικές. Είναι από τα πιο κομψά και χαρακτηριστικά πουλιά των υγρότοπων. Το ιδιαιτέρως σκληρό δέρμα και το ύψος των ποδιών τους αποτρέπει τα εγκαύματα. Μπορούν να πιουν νερό σε σχεδόν θερμοκρασία βρασμού, από πηγές, θερμοπίδακες και λίμνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι κοιμούνται στο ένα πόδι ενώ το άλλο παραμένει σε εγρήγορση για τυχόν εχθρούς.

Flamingo, Chris Stavrakas

Τα Φλαμίνγκο προτιμούν την ησυχία και την ιδιωτικότητά τους με αποτέλεσμα να επιλέγουν ως τόπο διαμονής αφιλόξενες λίμνες με αυξημένα επίπεδα άλατος και ανθρακικού νατρίου, εκεί όπου δεν φυτρώνει τίποτα και το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση για τα υπόλοιπα ζώα. Έχουν την ικανότητα να το «φιλτράρουν», μέσω ενός συστήματος αδένων στο κεφάλι τους, αφαιρώντας το αλάτι και αποβάλλοντάς το από τη ρινική κοιλότητα. Όταν εμφανίζονται στη λίμνη του νησιού, απομονώνονται σε σημεία μακριά από τη στεριά και τα «αδιάκριτα» βλέμματα.

Η απαθανάτιση τους γίνεται εξ αποστάσεως και με ιδιαίτερη προσπάθεια και υπομονή από τους αφοσιωμένους και φιλόζωους φωτογράφους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να σεβόμαστε την ιδωτικότητά τους και να τα παρατηρούμε διακριτικά και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητές τους.

Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρουμε, ότι εκτός από τα φυσικά αίτια θνησιμότητάς τους, πολλές φορές υπαίτιος είναι και ο άνθρωπος, είτε μέσω των αποβλήτων και της μόλυνσης του φυσικού τους περιβάλλοντος, είτε κατά την προσπάθεια αιχμαλώτισης τους από υπαλλήλους των ζωολογικών κήπων.

You may also like