Ικαρία, το δικό μου νησί… Γιούλη Φραδέλου

by Island Vibes

Προσπαθώ να σκεφτώ τι θα έλεγα σε κάποιον που θέλει να επισκεφτεί την Ικαρία και έχω τόσα πολλά να του πω. Η Ικαρία είναι το δικό μου νησί. Είχα πάντα εκεί -από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου- έναν παππού και μια γιαγιά, ένα σπίτι και μια αυλή να με περιμένουν κάθε καλοκαίρι, οπότε δεν μπορώ να είμαι καθόλου αντικειμενική με το μέρος αυτό, αλλά εδώ που τα λέμε γιατί να είμαι;

Ikaria, g. fradelou

Στην Ικαρία θα πας συνήθως με το καράβι και θα χρειαστείς γύρω στις 7 ώρες για να φτάσεις. Μην αγχωθείς όμως,οι διακοπές ξεκινάνε με το που θα φύγεις απ’ τον Πειραιά. Θα κατέβεις στον Εύδηλο και πριν βιαστείς να πας στο δωμάτιό σου, θα βρεις το μαγαζί που σερβίρει ζεστούς λουκουμάδες. Και θα κάτσεις. Θα πάρεις μια βαθιά ανάσα και .. καλωσήρθες στην Ικαρία.
Το νησί είναι μεγάλο γι’ αυτό καλό θα ήταν να έχεις ένα αμάξι. Αν δεν μπορείς, το οτοστόπ είναι ένα πολύ διαδεδομένο άθλημα, οπότε θα τη βρεις την άκρη σου. Η Ικαρία είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, το βόρειο και το νότιο. Το βόρειο έχει αμμουδερές παραλίες με άγριες θάλασσες- και να προσέχεις πολύ. Έχει πλούσια βλάστηση, φυσικές πηγές και πολλούς τουρίστες. Το νότιο τμήμα είναι πιο απομονωμένο, με απότομα βράχια που καταλήγουν στη θάλασσα, ρείκια και θυμάρια, ήρεμα νερά και δυνατούς ανέμους.

Εσύ θα ξεκινήσεις από το βορρά. Αλλά να μη μείνεις μόνο εκεί.

ικαρια, g.fradelou
ικαρια, g.fradelou

Θα κολυμπήσεις οπωσδήποτε στη Μεσαχτή, την πιο γνωστή παραλία του νησιού και στο Να -την παραλία κάτω από το Ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος. Θα φας στο “Οινομαγειρείο της Πόπης” στο Φύτεμα, θα βολτάρεις στον Αρμενιστή και θα ανηφορήσεις το βραδάκι για τις Ράχες. Εκεί όλα λειτουργούν αλλιώς. Τα καφενεία ανοίγουν αργά το βράδυ και κλείνουν νωρίς το πρωί. Θα φας το καθιερωμένο γλυκάκι στο γυναικείο συνεταιρισμό του χωριού και θα συνεχίσεις για cocktails στο Δεντρόσπιτο.

Η συνέχεια στο νότιο τμήμα. Θα πας πρωί στην παραλία Σεϋχέλλες. Θα χρειαστεί μια 20λεπτη κατάβαση για να φτάσεις, αλλά πίστεψέ με, τα νερά θα σε αποζημιώσουν. Θα κολυμπήσεις στο Ιερό, στον Άϊ Γιώργη, στο Φάρο, το νησί έχει πολλές παραλίες και σίγουρα θα βρεις τη δική σου αγαπημένη. Αν έχεις αρκετή υπομονή μπορείς να φτάσεις στο Καρκινάγρι, στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού για ένα ούζο με μεζέ στο πιο ωραίο μπαλκόνι πάνω στη θάλασσα.

ikaria, island vibes, g.fradelou revergo

Και το βράδυ πάμε πανηγύρι! Τα πανηγύρια του νησιού το καλοκαίρι είναι αμέτρητα, με μεγαλύτερο αυτό της Λαγκάδας. Εκεί δε χρειάζεσαι οδηγίες. Μόνο καλή διάθεση, αντοχή στο χορό και κλειστά παπούτσια για τους σκόρφηδες (σκορπιούς). Να ακούσεις τον Καριώτικο, να φας κατσίκι στη λαδόκολλα, να χορέψεις ένα βαλσάκι το ξημέρωμα και να τσουγκρίσεις ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με τους ανθρώπους που μένουν πίσω το χειμώνα. Με μια ευχή να τους βρεις πάλι εκεί το επόμενο καλοκαίρι.

ikaria g. fradelou

Η Γιούλη Φραδέλου είναι αρχιτέκτων και συνιδιοκτήτρια του βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Revergo Architecture Κάντε “κλικ” και δείτε τα έργα της…

You may also like