Bar Scene από τον Χάρη Κούλα

by Island Vibes

Όλοι μας γνωρίζουμε το ούζο. Είναι βαθιά αυθεντικό, βαθιά παραδοσιακό, βαθιά ελληνικό. Όλοι λίγο-πολύ το έχουμε τιμήσει με την παρέα μας. Το ούζο σε προδιαθέτει για σκηνικό, θάλασσα, παρέα, ήλιος. Το ούζο όμως, πέρα από τη retro διάθεση που μας προσφέρει έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να διανθίσει τον παραδοσιακό του ρόλο. Μαζί με τα υπόλοιπα ελληνικά αποστάγματα και ηδύποτα, έχουν καταφέρει να αποτελέσουν μια από τις νέες προτάσεις της bar σκηνής. Οι Έλληνες bartenders, πλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν επαναξιολογήσει και επαναπροσδιορίσει το ελληνικό προιόν και έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά όχι απλά δεν υστερούν, αλλά μπορούν να πάνε τις συνθέσεις ένα βήμα πιο πέρα.

Αν και το cocktail για τους περισσότερους, επαγγελματίες και μη, έχει συνυφαστεί με ποτά όπως για παράδειγμα το ρούμι κ.α , πλέον το ούζο, το τσίπουρο, η μαστίχα, το κίτρο Νάξου, η τεντούρα και το Metaxa, έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι της σύνθεσης λειτουργώντας όχι μόνο υποστηρικτικά, αλλά μερικές φορές αποτελώντας την ίδια τη βάση. Η πρόταση αυτή δείχνει να έχει θετική ανταπόκριση από το ελληνικό κοινό και όχι μόνο. Το feedback από τους τουρίστες είναι εξίσου θετικό. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα και από τα Aegean Cocktails & Spirits Workshops που έλαβαν χώρα στην Τήνο στα πλαίσια του Τinos Food Paths, μέσα από τα οποία προβλήθηκαν τα ελληνικά αποστάγματα και οι δυνατότητες τους.

Συγκεκριμένα το ούζο μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός συνδυασμού, αρκεί να χρησιμοποιηθεί με προσοχή, λόγω της δυνατής έντασης που το χαρακτηρίζει.

Μπορεί να ταιριάξει για παράδειγμα πολύ κομψά με τη vodka λόγω της ουδετερότητας της, αλλα και με το gin καθώς η βοτανικοτητά του ενισχύει διακριτικά τα αρώματα του. Άλλα υλικά που αναδεικνύουν το χαρακτήρα του είναι η λεβάντα, τα liqueur από εσπεριδοειδή και ο μαϊντανός.

Όπως και στο ούζο, έτσι και στο τσίπουρο η επιλογή των υλικών επαφίεται στην επιλογή του brand. Βρίσκω ενδιαφέρον να συνδυάζω το τσίπουρο δεκαράκι χωρίς γλυκάνισο, με τριαντάφυλλο, φράουλες και Sichuan pepper. Το κίτρο Νάξου ποικίλει σε αλκοολικούς βαθμούς και προσθήκη ζάχαρης άρα, και εδώ οι δυνατότητες είναι πολλές. Ο δικός μου πειραματισμός με τη κίτρινη εκδοχή του λικέρ με οδήγησε στην ακόλουθη συνταγή:

Συστατικά

30ml Κίτρο Νάξου Βαλληνδράς
30 ml Aperol
20 ml λεμόνι
15 ml σιρόπι θυμαριού
30 ml Top up σόδα

Εκτέλεση

Προσθέστε πάγο σε ποτήρι κρασιού και στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υλικά με τελευταία τη σόδα. Γαρνίρετε με φρέσκο θυμάρι.

Η παρασκευή cocktail μας δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστούμε με πληθώρα υλικών. Η είσοδος των ελληνικών αποσταγμάτων έρχεται να προσθέσει περισσότερες πηγές πειραματισμού στη δημιουργική αυτή διαδικασία.

You may also like