Μετά-καλοκαιρινή ψυχολογία και αναμονή

by Island Vibes
 Είναι κλασικό φαινόμενο μετά τις όμορφες περιπλανήσεις σε “ακρογιαλιές δειλινά” με όμορφες παρέες ή με τον άνθρωπο μας, να πέφτουμε ψυχολογικά αυτή την περίοδο του χρόνου. Οι επιστήμονες κάπως θα το έχουν «βαφτίσει» (Post-Vacation Stress Syndrome / «Σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές») αλλά όποιος και να είναι ο όρος του συμβαδίζει απόλυτα με τη λογική. Ο ήλιος που μας καίει όλη μέρα το καλοκαίρι, το βραδινό αεράκι, οι παρέες, τα ούζα ή τα κοκτέιλ, με τίποτα δεν συγκρίνονται με την αμέσως επόμενη μετάβαση, αρχές φθινοπώρου, όπου όλοι ερχόμαστε ξανά αντιμέτωποι με την καθημερινότητα μας ή με νέα πλάνα και νέες προκλήσεις που εξ ορισμού προκαλούν πολύ άγχος και μας βγάζουν από την χαλαρότητα των διακοπών καθώς απαιτούν πολύ συγκέντρωση και πνευματική προσήλωση.
 Αν σε όλο αυτό προσθέσουμε και το γενικό μουντό κλίμα των ημερών που ζούμε, εν μέσω φόβου για την υγεία μας και των συμπολιτών μας, είναι λογικό να πέσουμε μέχρι να ακούσουμε ένα χαρμόσυνο νέο ή να κανονίσουμε (εφόσον μας επιτραπεί ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς) το επόμενο μας ταξίδι.
Γενικά ζούμε σε μια φάση αναμονής, χαρμόσυνων νέων, απαλλαγής από περιορισμούς και μάσκες, επιστροφής σε ελεύθερους ρυθμούς και για τους οικονομολόγους, άνθισης των επενδύσεων και ρολάρισμα της οικονομίας σε κανονικά επίπεδα. Η ψυχολογία των καταναλωτών μόλις ακούνε ή αναμένουν θετικά νέα είναι από μόνη της ευεργετική για την οικονομία.
 Αυτή η αναμονή μπορεί να διαρκέσει από κάποιους μήνες μέχρι ενάμιση χρόνο, καθότι τότε (σύμφωνα πάντα με τους κανόνες της επιστημονικής κοινότητας) θα έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την εφεύρεση και κυκλοφορία του αντιδότου σε αυτή τη νέα μορφή ιού.
 Η λογική λέει ότι θα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα ψυχολογικά, καθότι πρώτον, μία θα ακούμε θετικά νέα για το εμβόλιο της αντιμετώπισης του ιού αλλά την επόμενη στιγμή, θα ζούμε με το φόβο νέων περιοριστικών μέτρων όταν υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφιερώσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, γιατί αμέσως μετά, ίσως αναπολούμε τις στιγμές αυτές που είχαμε να μιλήσουμε στο μέσα μας ή στους γύρω μας, σε αυτό το “pause” από τη ζωή που είχαμε συνηθίσει.

Ας απολαύσουμε λοιπόν αυτή την αναμονή, ας αφιερώσουμε επιπλέον χρόνο στον εαυτό μας και τους δικούς μας και ας ετοιμαστούμε, μόλις ανάψει το πράσινο φως, να επιστρέψουμε ως καλύτεροι άνθρωποι στην κανονικότητα και στον πλανήτη που μας περιμένει.
 Καλή απόλαυση της αναμονής!!!

You may also like