Η πορεία και η εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής μέσα από τα μάτια του Kostas Koyos

by Island Vibes

Η δεκαετία των 90’s είναι από τις πιο παραγωγικές δεκαετίες για την ηλεκτρονική μουσική, καθώς έγινε μεγάλη επανάσταση στην τεχνολογία. Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος των νέων μηχανημάτων μουσικής δημιούργησε πολλούς Dj’s και συγκροτήματα. Έτσι έγινε το μεγάλο μπαμ με τη γέννηση της dnb (drum and bass), του trip hop, του dubstep και άλλων πολλών ειδών.

Η ηλεκτρονική Dance μουσική μπορεί να ξεκίνησε την δεκαετία του ‘80, αλλά το ‘90 εξελισσόταν όλο και περισσότερο, με διάφορα είδη να αλλάζουν και να κάνουν τον κόσμο να έρχεται όλο και πιο κοντά σε αυτή την σκηνή. Μέχρι και το 2000 αλλά και πρόσφατα, αυτό που έχω καταλάβει, είναι ότι η ηλεκτρονική μουσική εξελίσσεται προς το καλύτερο και αυτό φαίνεται από το κοινό που έχει και συνεχώς αυξάνεται σε όλο τον κόσμο.

“Στην ουσία o κόσμος την βλέπει σαν μια μεγάλη γιορτή, όπως θα έπρεπε να βλέπει γενικά τη μουσική ο καθένας μας.”

Προσωπικά για μένα αυτή η μουσική είναι το αντίδοτο για να δεις με άλλη μάτια τα πράγματα, μια ενέργεια, μια ευφορία που σε κάνει να νιώθεις ζωντανός. Μπορεί να είναι και παρεξηγημένη, αλλά πιστεύω ότι με την πάροδο των χρόνων αυτό θα αλλάξει.

dj, music

Σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν κομμάτια που αποτέλεσαν σταθμούς στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής και έδωσαν ώθηση για περαιτέρω εξέλιξη.

Το Music is the answer από Celeda και Danny Tenaglia, θρυλικό. Το Silence από Delirium. Είναι ένα από τα κομμάτια που άφησε εποχή στα clubs από τα τέλη των 90’s μέχρι και τα μέσα των 00’s. Από τα αγαπημένα μου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το Insomnia των Faithless, ορόσημο για την πλειοψηφία αυτών που μεγάλωσαν με house και ηλεκτρονική μουσική. “You got me fired up” και γυρνάμε πίσω στο 1996 με το Fired up των Funky Green Dogs που όλοι το έχουμε στις playlists μας. 2000, One more time από Daft Punk, 2002, Satisfaction από Benny Benassi. Το 2008 κυκλοφορεί το In and out of love του Armin Van Buuren που ακούγεται από όλους και αφήνει εποχή.

Φτάνοντας κοντά στο σήμερα, θα κάνω αναφορά σε ένα πρόσφατο κομμάτι που κυκλοφόρησε το 2017, είναι από τα αγαπημένα μου και οδήγησε τον δίσκο να βγει ως το καλύτερο άλμπουμ της Αγγλίας (πράγμα αρκετά σπάνιο για δίσκο ηλεκτρονικής μουσικής). Ο λόγος για το Glue των Bicep. Είναι παρά πολλά τα epic tracks που έκαναν την ηλεκτρονική σκηνή τόσο δυνατή και δημοφιλή όσο σήμερα. Προσωπική παρατήρηση, το σημαντικότερο επίτευγμα είναι η εξέλιξη του ήχου και της μελωδίας στα κομμάτια όλα αυτά τα χρόνια.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, δεν θα μπορούσα να μην κάνω ιδιαίτερη αναφορά στα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, που έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στην έκρηξη της και έφεραν τόσο κόσμο κοντά, δημιουργώντας μια νέα κουλτούρα διασκέδασης.

festival, music

Ξεκινώντας από το εξωτερικό, το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Ευρώπης που γίνεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι στην πόλη Μπουμ του Βελγίου είναι το Tomorrowland. Πολύ δυνατό επίσης είναι και το Awakenings που γίνεται δυο με τρεις φορές το χρόνο στο Άμστερνταμ.

Εντός συνόρων το Add Festival που γίνεται κάθε χρόνο το Μάιο στο παλιό αεροδρόμιο και το Reworks στη Θεσσαλονίκη κάθε Σεπτέμβρη, που φέτος έκλεισε τα 15 του χρόνια, είναι τα πιο δυνατά. Αν θα πήγαινες σε κάποιο από αυτά, ή σε οποία άλλα καινούργια ξεκινούν τώρα, είναι η καλύτερη ευκαιρία να μπεις σε αυτό το ταξίδι και να γίνεις μέρος της ιστορίας και της εξέλιξης της ηλεκτρονικής μουσικής!

Music is the answer!
Dj Kostas Koyos

You may also like