Μαθαίνοντας τη θάλασσα

by Island Vibes

Μια συζήτηση με τη Νόνικα Οικονομοπούλου, ιστιοπλόο, εκπαιδεύτρια του Ναυτικού Ομίλου Λευκάδας.

Ψάχνοντας διεξόδους να ηρεμήσουμε την ψυχή μας και να βρούμε ιδανικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, ίσως είμαστε από τους τυχερούς που έχουμε τη θάλασσα, αλλά και τη συγκεκριμένη «Πολυνησία», δίπλα μας.
Συζητώντας στο Ναυτικό Όμιλο Λευκάδας μάθαμε τρόπους για τη σωστή ενασχόληση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, εκτός σχολείου και οικογενειακού χώρου, αλλά και μια κατάλληλη επιλογή για τους μεγαλύτερους ή τους φοιτητές που έρχονται στο νησί μας.
Όλα ξεκινάνε από την τρυφερή ηλικία των 6 με 7 ετών, ανάλογα με τη σωματική διάπλαση του παιδιού, όπου με την κατηγορία optimist αρχίζει να γνωρίζει την ιστιοπλοΐα, τις τεχνικές του σκάφους, τις «βουλές» των ανέμων αλλά και τα μυστικά της θάλασσας. Καθώς μεγαλώνει το παιδί, από 13 χρόνων -τα πιο εύσωμα- ως τα 17, μεταπηδά στην κατηγορία Laser ή σε κάποιο άλλο διθέσιο σκάφος, όπου ωριμάζει σε θέματα τακτικής με τη συμμετοχή του σε αγώνες, πραγματοποιεί μεγαλύτερες αποστάσεις και γνωρίζει γρηγορότερες ταχύτητες.
Σε όλη αυτή τη διάρκεια της εκμάθησης τα ωφέλη για το νέο ιστιοπλόο είναι πολλαπλά. Από το να μάθει να ντύνεται κατάλληλα και να φέρεται σωστά πάνω στο σκάφος, μέχρι να κατανοήσει τα σημάδια του καιρού (μετεωρολογία) αλλά και τη χρησιμότητα των μαθηματικών και της φυσικής στην θαλάσσια ζωή. Επίσης, μέσα από τη συμμετοχή του στους αγώνες, εκτός από τη δυνατότητα προοπτικής και μετέπειτα εξέλιξης του σαν αθλητής, καλλιεργείται το στοιχείο της ομαδικότητας καθώς και του καθορισμού στόχων .

sailing, optimist, island vibes

Δεν αρχίζει και δεν τελειώνει όμως το κομμάτι του πρωταθλητισμού στην ηλικία των 18. Λαμπρό παράδειγμα η παγκοσμίου φήμης Ολλανδή πρωταθλήτρια Caroline Brouwer, που ξεκίνησε την καριέρα της στα 19 και σάρωσε όλες τις διοργανώσεις της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας. Άρα ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις ή να εξελιχθείς, ειδικά αν είσαι φοιτητής που έχεις μεγαλώσει χωρίς την επιλογή της θάλασσας δίπλα στον τόπο που γεννήθηκες και εδώ σου παρουσιάζεται αυτή η ευκαιρία.
Περνώντας σταδιακά στις μεγαλύτερες ηλικίες και τις διεξόδους που μπορεί να δώσει η θάλασσα, μη λησμονούμε ότι άλλοι λαοί, όπως οι Γερμανοί κάτοικοι του Αμβούργου, εκμεταλλεύονται το μεσημεριανό διάλειμμα απ’το γραφείο τους, για να μπούν με μικρά σκάφη στη λίμνη και να χαλαρώσουν. Η επιλογή λοιπόν της ιστιοπλοΐας σαν διέξοδος ηρεμίας, εξερεύνησης τόπων αλλά ακόμα και μέσω της συμμετοχής σε αγώνες ανοικτής θάλασσας, αποτελεί μια ιδανική διαφυγή χαλάρωσης αλλά και εκτόνωσης για εμάς που είμαστε προνομιούχοι σε αυτό το μέρος με τα σκάφη δίπλα μας και με 300 μέρες ευνοϊκών καιρικών συνθηκών το χρόνο. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί και η επαγγελματική αποκατάσταση που έχει παρουσιαστεί σε πολλούς που ξεκίνησαν την ιστιοπλοΐα σαν χόμπι, αλλά κατέληξαν να αποτελέσει την επαγγελματική τους στέγη.
Στο σημείο αυτό ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε ένα ενδιαφέρον project, το “Lefkas Youth Challenge”, όπου αξιοποιεί στο έπακρο το σκάφος J-80 με όνομα Neva και συνδυάζει την εμπειρία ετών της Νόνικας και του Πάνου, με τον αυθορμητισμό των νέων που θέλουν να μεταπηδήσουν σε μεγαλύτερα σκάφη. Το μέγεθος του σκάφους είναι τέτοιο όπου ευνοεί τη μετάβαση από τα μικρά αγωνιστικά σκάφη στα μεγαλύτερα, ενώ οι συμμετέχοντες σαν ομάδα πλέον έρχονται αντιμέτωποι με μεγαλύτερες δυνάμεις στο ιστιοφόρο και συναγωνίζονται επάξια σκάφη με πληρώματα ενηλίκων.

island vibes, Neva, sailing

Κλείνοντας την κουβέντα μας με τη Νόνικα συνειδητοποιούμε, ότι ο Ναυτικός Όμιλος Λευκάδας έχει πολλές επιλογές, τόσο για άθληση, όσο και για ψυχαγωγία μέσω της ιστιοπλοΐας για όλες τις ηλικίες και για όλους τους σωματότυπους. Αξίζει λοιπόν να το δοκιμάσεις! Είναι δίπλα!