Καλοκαιρινό greek folk – Άκου το αλλιώς!

by Giorgos Dimopoulos

Τις τελευταίες δεκαετίες ο επαναπροσδιορισμός και η μελέτη αυτού που κοινώς ονομάζουμε παραδοσιακή ή λαϊκή μουσική, όλο και περισσότερο εμφανίζεται στο προσκήνιο. Το «διαμάντι» αυτό, η λαϊκή έκφραση, που δημιουργήθηκε μέσα σε συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο και κάτω από ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους δημιουργούς οι οποίοι φεύγοντας από τη λογική της «αλλοίωσης της παραδοσιακής μουσικής» δοκιμάζουν, πειράζουν κι εν τέλει δημιουργούν ευφάνταστες διασκευές παλιών ακουσμάτων μπλεγμένες με σύγχρονα μουσικά ηχοχρώματα. Μία νέα μορφή έκφρασης!

Από τους πρωτοπόρους της δεκαετίας του ’60 Forminx και τα πειράγματα του Μίμη Πλέσσα, Διονύση Σαββόπουλου και της Μαρίζας Κωχ, ακολούθησαν πολλοί καλλιτέχνες που δοκίμασαν να μπλέξουν παραδοσιακό και σύγχρονο ήχο. Σήμερα η κατάσταση παρουσιάζει φοβερό ενδιαφέρον καθώς μουσικοί από όλους τους χώρους ( pop, rock, techno, κτλ) χρησιμοποιούν συχνά παλιές υπαίθριες μελωδίες για να εμπλουτίσουν τις δημιουργίες τους.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό και μιας και το καλοκαίρι πλησιάζει, η επαφή με τη μουσική και το χορό στην ύπαιθρο θα είναι αναπόφευκτη και ίσως μάλιστα μετατραπεί σε δυνατό βίωμα. Το ελληνικό καλοκαίρι πέρα από αμέτρητες ώρες στην παραλία σημαίνει ταυτόχρονα και ταξίδι, πλατεία, άνθρωποι, μουσικές, χορός και ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ. Γιατί λοιπόν να μην πάρεις μία γεύση από greek folk μέσα από μια σύγχρονη ματιά;

Στην παρακάτω λίστα θα βρεις 10+1 επιλογές για καλοκαιρινό alternative greek folk!

1. Zvara – VIC. Oι Villagers of Ioannina City συνδυάζουν stoner και ψυχεδελικό ροκ με ηπειρώτικη μουσική. Και τα καταφέρνουν εξαιρετικά. Στη ‘’Zvara’’ ακούγονται οι μελωδίες από το «Μαραίνομαι ο καημένος» και το τσάμικο «Ράστ».

 

2. Funky Vergina – Mode Plagal. Παιχνιδιάρικα πειράγματα της ελληνικής παράδοσης με τη σύγχρονη τζαζ! Στο εν λόγω κομμάτι ακούμε την «Πουσνίτσα» από τη Δυτική Μακεδονία.

 

3. Αυγερινός – Θραξ Πανκc. Oι Θραξ Πανκc όπως προδίδει και το όνομά τους μπλέκουν ευφάνταστα τη θρακιώτικη μουσική με την πανκ. Ο Αυγερινός είναι τραγούδι που χορεύεται στα βήματα του συρτού συγκαθιστού.

 

4. Kαύκος – Anna vs June. H Άννα Παπαϊωάννου αποτελεί μία από τις λίγες περιπτώσεις που δοκιμάζει παραδοσιακά τραγούδια μέσα σε techno περιβάλλον. Ο καύκος είναι ένα ξεχωριστό ριζίτικο κρητικό τραγούδι.

 

5. Κορτσόπον λαλ με – Kadinelia. Mπλουζ, κάντρι, Λατινική Αμερική, Μεσόγειος, Αιγαίο και δυο «πολυμήχανες» κιθάρες! Εδώ σε ένα σπάνιο ποντιακό τραγούδι.

 

6. Ελενάκι – Δάρνακες. Σαν να λέμε Balkan Gypsy Post Punk. Μίξη βαλκανικής κι ελληνικής μουσικής με ροκ και πανκ επιρροές. Το «Ελενάκι» είναι παραδοσιακό τραγούδι της Μ.Ασίας.

 

7. Kόρη πούλαγε κρασί – Soundic. Μια σχετικά νεοσύστατη μπάντα χρησιμοποιεί τρομπέτες, γκάιντες, drums και ηλεκτρικές κιθάρες για διασκευές παραδοσιακών και ρεμπέτικων τραγουδιών με έντονες reggae επιρροές! Το εν λόγω τραγούδι αποτελεί παραδοσιακό της Δράμας.

 

8. Prison song – Playground theory. Μια ενδιαφέρουσα απόπειρα απόδοσης κινηματογραφικής ατμόσφαιρας σε ένα ιδιαίτερο ζακυνθινό τραγούδι με τίτλο «Τση Φυλακής».

 

9. Μάτια σαν και τα δικά σου – Greekadelia. H ψυχεδελική διάσταση της ελληνικής μουσικής μέσα από την αξιοποίηση παραδοσιακών οργάνων και ηλεκτρονικής μουσικής. Εδώ στον ξακουστό κυκλαδίτικο μπάλο «Μάτια σαν και τα δικά σου δεν υπάρχουν στον ντουνιά».

 

10. Ικαριώτικος – Pallyria. Oι Pallyria μπλέκουν πετυχημένα την electo με παραδοσιακές μελωδίες. Ο δικός τους ικαριώτικος αποτελεί μια ιδιαίτερη electo-dance διασκευή του γνωστού οργανικού σκοπού της Ικαρίας.

 

Bonus Track

11. Άρωμα – Μάρθα Μαυροειδή. Η γνωστή δεξιοτέχνης της λάφτας και του σαζιού, με σημαντικές σπουδές και συνεργασίες στο βιογραφικό της, διασκευάζει με ρομαντικό τρόπο ένα από τα πιο ερωτικά τραγούδια της Λέρου.

 

Καλό καλοκαίρι, καλή ακρόαση και καλή αντάμωση σε χορούς και γλέντια!

Γιώργος Δημόπουλος

 

*Cover άρθρου από το εξώφυλλο του δίσκου των Thrax Punks. Artwork Παναγιώτης Σπούλος

You may also like