Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο για τις γιορτές

by Vasiliki Gavrili

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεκινά να μεγαλώνει κάτι μέσα μας. Ένα γενναιόδωρο άθροισμα πολλών συνιστωσών. Για τους περισσότερους οι μέρες αυτές συμβολίζουν την δύναμη της προσδοκίας για το καινούριο, το διαφορετικό, το καλύτερο.

Έρχεται! Έρχεται μια νέα αρχή, ένα νέο έτος γεμάτο προσδοκίες για έναν καλύτερο κόσμο.
Έτοιμοι όλοι να ξορκίσουν το κακό και να απλώσουν πάνω του ένα πέπλο ανθρωπιάς.

Ωστόσο, η οικονομική και κοινωνική κρίση των ημερών μας συνθέτουν μια ζοφερή πραγματικότητα μέσα στην οποία άνθρωποι, πασχίζουν να σταθούν όρθιοι. Αυτές οι ανθρώπινες τραγωδίες και κοινωνικά δράματα πρέπει να αφυπνίζουν τη συνείδησή μας. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί ως κοινωνικό σύνολο πρέπει να αναζητούμε τρόπους προσέγγισης αυτών των ανθρώπων με στόχο να φανούμε χρήσιμοι.

Δεκέμβρης, Χριστούγεννα, η κατεξοχήν γιορτή της αγάπης, της προσφοράς, του εσωτερικού απολογισμού. Στολίζουμε δέντρα, ανάβουμε φωτάκια, οργανώνουμε εκρήξεις ευτυχίας για τους αγαπημένους μας. Αυτή την εποχή αναδύεται μια παραμυθένια ατμόσφαιρα και όλοι αναζητούμε να γεμίσουμε τον κόσμο μας με αυτή.
Έχεις αναλογιστεί ότι αυτές τις μέρες δίνεις ευκολότερα χρήματα στον επαίτη που απλώνει
το χέρι του και ζητά ελεημοσύνη; Χριστούγεννα σκέφτεσαι, αλληλεγγύη! Μαζεύεις παλιά ρούχα σε σακούλες και δίνεις. Χριστούγεννα ξανασκέφτεσαι, αλληλεγγύη! Το ίδιο στα καταστήματα τροφίμων. Μια λέξη, μια καλημέρα στον δρόμο και χαμογελάς. Αυτό το αίσθημα που γεμίζει το μέσα σου, αυτή είναι η αλληλεγγύη. Ξανά και ξανά, τόσο απλά.
Είναι υπέροχο το γεγονός να θες να βοηθήσεις κάποιον που δεν ξέρεις και δεν θα μάθεις ποτέ. Δεν θα πάρεις κάτι πίσω νομίζεις. Ψέμα! Αυτή σου η ανιδιοτελής πράξη θα σε γεμίσει με το αίσθημα πληρότητας. Μην ξεχνάς ότι θα μπορούσε ο ξένος να ήταν γνωστός, να είσαι εσύ, να είμαι εγώ.

solidarity, αλληλεγγύη, island vibes,

Επί του θέματος, τα Χριστούγεννα όντως είναι μια ιδανική στιγμή να μοιράσεις αγάπη, στοργή, χαρά σε όποιον έχει ανάγκη. Αν βέβαια πιστεύεις ότι υπάρχει ιδανική στιγμή για  αυτά. Εσύ, χρειάζεσαι αγάπη 30 μέρες τον χρόνο; Άραγε αναρωτήθηκες ποτέ πως θα ήταν να περιμένεις μια εποχή του χρόνου να ευαισθητοποιηθεί ένα κοινωνικό σύνολο για τις καθημερινές σου ανάγκες; Αν  όχι, στείλε και τον Φεβρουάριο λίγα ρούχα, στείλε και τον Ιούλιο άλλα λίγα εποχιακά. Άσε και αύριο ένα πακέτο μακαρόνια στο καλάθι των φιλανθρωπικών οργανισμών. Άσε και μετά από δύο μήνες κάτι γιατί κάποιος εκεί έξω παλεύει καθημερινά, για την αυτοσυντήρηση του και της οικογένειας του. Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ένας σύλλογος προσπαθεί να επιβιώσει για τους ωφελούμενους του. Οι επιλογές σου είναι απεριόριστες και αναγκαίες. Μην δείχνεις την ανθρωπιά σου επειδή σε αναγκάζει η τάση των ημερών. Η βοήθεια δεν είναι σαν το «Χρόνια πολλά» που το απαιτεί η εποχή. Η αλληλεγγύη δεν έχει εποχές, δεν έχει χρώμα, φύλο, δεν κοιτά θρήσκευμα, δεν την περιορίζουν τα σύνορα. Είναι ένα αίσθημα ενότητας και αλληλοβοήθειας μεταξύ ανθρώπων με κοινά συμφέροντα και στόχους. Είναι η συμπαράσταση σε δοκιμαζόμενους ανθρώπους.

Συνοψίζοντας, η κοινωνική αλληλεγγύη δεν θα πρέπει να εκδηλώνεται ούτε μόνο σε ακραίες καταστάσεις (φυσικές καταστροφές, οικονομική κρίση…), ούτε να βασίζεται απλά και μόνο σε ένα συναισθηματικό γεγονός ή να τροφοδοτείται από συμπεριφορές οίκτου και ελεημοσύνης αλλά να αποτελεί καθημερινή πρακτική και λογική επιλογή ενός υπαρξιακά συνειδητοποιημένου ανθρώπου. Αυτή είναι η στιγμή που η ανθρώπινη ευαισθησία μετατρέπεται σε αλληλεγγύη και κοινωνική προσφορά άνευ όρων. Για το νέο έτος λοιπόν, βάλε ως στόχο της ζωής σου, η αλληλεγγύη σου να μην είναι εποχιακή! Εξάλλου η ευτυχία κρύβεται στην καθημερινότητα και η μαγεία των Χριστουγέννων στις ψυχές μας. Το ξέρουμε όλοι αυτό!

solidarity, αλληλεγγύη, island vibes,

You may also like