Ανθούσα Πάργας – Μια καταπράσινη νύμφη στην Ήπειρο

by Giorgos Dimopoulos

Η Ανθούσα Πάργας αποτελεί χωριό της Ηπείρου, βορειοδυτικά της γραφικότατης και πολυτραγουδισμένης Πάργας , χτισμένο σε μια καταπράσινη και γεμάτη νερά τοποθεσία κάτω από το κάστρο του Αλή Πασά και σε απόσταση 2-3 χλμ από το κέντρο της κωμόπολης.

Το χωριό απλώνεται άτακτα αμφιθεατρικά σε μία μεγάλη και απότομη έκταση στους πρόποδες ενός λόφου, η οποία διασχίζεται από ένα μικρό ποτάμι που καταλήγει στην παραλία Βάλτος ή Χρυσογιάλι, 2 χλμ νοτιότερα. Τα νερά και τα πλατάνια αφθονούν σε αυτόν τον τόπο γεγονός που δικαιολογεί και την πρότερη ονομασία του χωριού «Ράπεζα» που στην αρβανίτικη ομιλούμενη έως σήμερα διάλεκτο σημαίνει Πλατανιά ή Πλατανόρεμα.

Η Ανθούσα κατοικείται μόνιμα από περίπου 700 κατοίκους οι οποίοι στην πλειονότητα τους ασχολούνται με τον τουρισμό. Η εργασία στην παραγωγή ελαιολάδου που μόλις λίγες δεκαετίες πριν αποτελούσε τη βασική πηγή εισοδήματος στην περιοχή , δείχνει να φθίνει σήμερα χωρίς ωστόσο να έχει εγκαταλειφτεί πλήρως καθώς δε λείπει σχεδόν από καμία οικογένεια ελαιόλαδο δικής της παραγωγής.

Λόγω της κοντινής του απόστασης από την Πάργα , το χωριό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού τουριστών τα τελευταία χρόνια οι οποίοι την επισκέπτονται τακτικά ενώ αρκετοί έχουν εγκατασταθεί και μόνιμα. Ο προσανατολισμός των κατοίκων στον τουρισμό έχει αναπτύξει αφενός μια καλοφροντισμένη τουριστική υποδομή με την αύξηση των εμπορικών καταστημάτων- ξενοδοχείων κι εστιατορίων κυρίως- κι αφετέρου έχει στρέψει το ενδιαφέρον των ντόπιων στην ανάδειξη στοιχείων πολιτιστικής κληρονομίας αλλά και σημείων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Μία βόλτα στο χωριό είναι ικανή να πείσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη καθώς είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψης κι έχει πολλά κρυμμένα διαμάντια να προσφέρει.

Anthousa, Parga

Ξεκινώντας, θα ήταν παράβλεψη να μην αναφερθούμε στο γνωστό κάστρο του Αλή Πασά, το αρχιτεκτονικό στολίδι της περιοχής που προσφέρει πανοραμική θέα στο Ιόνιο, στην πόλη της Πάργας, στους γειτονικούς Παξούς αλλά και στα όρη της Λευκάδας και της Κέρκυρας.

Χτίστηκε το 1814 κατά την περίοδο πολιορκίας της Πάργας από τον Αλή Πασά υπό την επίβλεψη του Ιταλού μηχανικού Μοντελεόνε. Το βράδυ φωτίζεται και δεσπόζει στην κορυφή του λόφου αγέρωχο. Το γειτονικό Τρίκορφο ή Μαχαλάς αποτελεί μία από τις παλαιότερες γειτονιές του χωριού με δύο γραφικές εκκλησίες και απομεινάρια πέτρινων σπιτιών που προδίδουν την αρχιτεκτονική παλαιότερων δεκαετιών.

Anthousa, Parga

Κατηφορίζοντας από το κάστρο προς τις γειτονιές του χωριού – με εξέχουσες σε γραφικότητα τη Βίγγλα και τον Κάτω Μαχαλά- παρατηρείς τη μοναδική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος αλλά και τα σπίτια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής με ασβεστωμένους αυλόγυρους και «καμαρωτές» εισόδους. Πιο χαμηλά, η πλατεία του χωριού αποτελεί το κεντρικό σημείο καθημερινής συναναστροφής ντόπιων αλλά και επισκεπτών. Εδώ συγκεντρώνονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, καφενεία, εστιατόρια κι ενοικιαζόμενα δωμάτια, γύρω από ελιές και πλατάνια ενώ το ποτάμι διασχίζει υπογείως όλη την γειτονιά που οι ντόπιοι αποκαλούν Αγορά.

Στη σημερινή πλατεία, μέχρι τη δεκαετία του 50, σύμφωνα με παλιό φωτογραφικό υλικό, υπήρχε πέτρινο μονότοξο γεφύρι το οποίο δυστυχώς καταστράφηκε για την κατασκευή του κεντρικού αυτοκινητόδρομου. Σίγουρα η τουριστική ανάπτυξη έχει επιφέρει μία νέα οικιστική δόμηση στο χωριό που ωστόσο δε δείχνει παράταιρη με το τοπίο κι έχει μπολιαστεί αρμονικά με τα παλαιότερα στοιχεία.

Προχωρώντας δυτικά κι ακολουθώντας την ηπειρωτική ακτογραμμή, το χωριό προσφέρει τρεις ιδιαίτερες κι εντελώς ήσυχες παραλίες σε απόσταση 3 χλμ, με πιο γνωστή αυτή του Άγιου Σώστη, πάνω από την οποία μπορείς να θαυμάσεις το μικρό εκκλησάκι του 14 ου αιώνα σφηνωμένο ανάμεσα σε δύο τεράστιους βράχους. Ακολουθεί η καταγάλανη «Σπαρτίλα» ιδανική για χαλάρωση αλλά και το παράξενο «Πλακερό» όπου αντί αμμουδιάς σου προσφέρει ένα μεγάλο επίπεδο βράχο, σμιλευμένο από το θαλασσινό νερό.

Πέραν όμως των παραλιών, ένα από τα πιο ξακουστά σημεία της Ανθούσας είναι ο περίπου 15 μέτρων φυσικός καταρράκτης που σχηματίζεται στη χαράδρα του χωριού ,από έναν κεντρικό άξονα του ποταμού όπου καταλήγουν οι περισσότερες πηγές.

Anthousa, Parga

Το θέαμα είναι πράγματι εντυπωσιακό με τις ρίζες δύο πλατάνων να άπτονται στην κυριολεξία δεξιά κι αριστερά του καταρράκτη, τα νερά του οποίου τροφοδοτούν τους μύλους λίγο νοτιότερα. Οι νερόμυλοι αυτοί αποτελούν ενδιαφέροντα κτίρια από αρχιτεκτονικής, ιστορικής κι αισθητικής άποψης-πολύ γνωστοί στη γύρω περιοχή κατά την Τουρκοκρατία όπου γνώρισαν οικονομική κι εμπορική άνθηση- ωστόσο οι περισσότεροι έχουν εγκαταλειφτεί πέραν μονάχα του ενός όπου έχει αναπαλαιωθεί και λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο και καφετέρια.

Οι ελαιώνες, τα οπωροφόρα δέντρα και το πλήθος των λουλουδιών βρίσκονται διάσπαρτα μέσα σε όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσει κάποιος. Άξιες αναφοράς είναι και οι εκκλησίες του χωριού όπου βρίσκονται μερικές σε κεντρικά σημεία ενώ άλλες σε πιο άγνωστα μονοπάτια. Πολλές είναι χτισμένες μέσα σε ελαιόδεντρα ενώ άλλες προσφέρουν θέα στη θάλασσα. Ο κεντρικός Αϊ Γιάννης με το πανέμορφο καμπαναριό αλλά και ο μικρός –με ένα έξοχο πέτρινο τέμπλο- Άγιος Νικόλαος , είναι σίγουρα δύο από τις ομορφότερες.

Μικρός τόπος λοιπόν αλλά με πλούσιο θέαμα. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Ανθούσα. Πέραν όμως του φυσικού κάλλους είναι και οι άνθρωποι του χωριού που το κάνουν να ξεχωρίζει. Απλοί και φιλόξενοι αναπτύσσουν μέσα στα χρόνια ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τους επισκέπτες τους ,πράγμα που έχει οδηγήσει το χωριό να έχει αρκετούς θαμώνες που επιλέγουν σταθερά την Ανθούσα ως βασικό προορισμό των διακοπών τους.

Δίπλα στην κοσμοπολίτικη Πάργα, η Ανθούσα παρέχει τη δυνατότητα ενός πιο «ήρεμου κι εναλλακτικού» τουρισμού. Εδώ μπορείς να χαρείς τη φύση, να χαλαρώσεις, να γευτείς τοπικές γεύσεις και να περπατήσεις σε ένα από τα δεκάδες φυσικά μονοπάτια του χωριού που ενώνουν μαχαλάδες, παραλίες κι ελαιώνες. Μια γνωριμία με τον κοντινό αυτό θησαυρό σίγουρα θα σε αποζημιώσει!

anthousa, Parga

You may also like