Ελλάδα: Επενδύσεις σε real estate στην Covid εποχή

by Island Vibes

Από τα τέλη του 2013 σημειώθηκε στην  Ελλάδα ένα σταθερά αυξανόμενο ενδιαφέρον επενδυτών, ιδιαίτερα στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, το οποίο συχνά συνδυάζεται με μία τάση να ταξιδέψουν και να εξερευνήσουν όσα το δυνατόν περισσότερα μέρη αυτής της μαγευτικής χώρας. Η ομορφιά του φυσικού τοπίου της Ελλάδας μοιάζει σχεδόν εξωπραγματική, ιδιαίτερα στα μάτια των ξένων επισκεπτών, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι ακόμα και να πραγματοποιήσουν πολύωρες πτήσεις απλά και μόνο για να τραβήξουν μια φωτογραφία του ηλιοβασιλέματος της Οίας στην Σαντορίνη, η ομορφιά του οποίου κόβει την ανάσα.

Ένας από τους λόγους του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών είναι ο νόμος 4146/2013 του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο οποίος προωθεί την «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» και διευκολύνει την διαμονή των επενδυτών στην Ελλάδα χορηγώντας άδειες διαμονής σε στελέχη που πραγματοποιούν στρατηγικές επενδύσεις στην χώρα. Επιπρόσθετα, πολίτες τρίτων χωρών (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα των οποίων η αξία ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και τα μέλη της οικογένειάς τους, μπορούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην χώρα, καθώς και το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ζώνης Σένγκεν, χωρίς θεώρηση εισόδου (visa).

Τον Μάιο του 2013 όταν πρωτοεισήχθη και άρχισε να εφαρμόζεται ο άνω Νόμος και άρθρα του επαναδιατυπώθηκαν το έτος 2014 με τον νόμο 4251, αρχίσαμε όλοι να εξοικειωνόμαστε με τον όρο «Χρυσή Βίζα» (Golden Visa)  που μπήκε στην ζωή μας για τα καλά και ήταν τότε που ξεκίνησε και η άνοδος των τιμών των ακινήτων. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές τρίτων χωρών βρίσκουν την θέση της Ελλάδας στρατηγική, το πρόγραμμα Golden Visa με τα οφέλη του ιδιαίτερα ελκυστικό και τις τιμές των ακινήτων όχι τόσο υψηλές σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, παρά την απότομη παύση στις συναλλαγές ακινήτων εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 το 2020, το ενδιαφέρον εξακολουθεί να υπάρχει.

Η άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας στην πανδημία που προκλήθηκε από τον COVID-19 κατάφερε επιτυχώς να ελαχιστοποιήσει τα κρούσματα του ιού πριν από την καλοκαιρινή περίοδο. Ειδικοί στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν επίσης ότι το κλίμα και οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην χώρα έχουν συνεισφέρει στον περιορισμό της διάδοσης του ιού, κάνοντας την Ελλάδα έναν από τους πιο ασφαλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ευρώπη και αποκαλύπτοντας έτσι την προοπτική της να εξελιχθεί σε έναν δημοφιλή προορισμό στον τομέα του ιατρικού και θεραπευτικού τουρισμού. Αυτός είναι επίσης και ένας από τους λόγους που η Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική για τους ξένους επενδυτές ακινήτων που επιζητούν να αγοράσουν το ιδανικό τους σπίτι, αλλά και να επωφεληθούν από την εφαρμοσμένη νομοθεσία.  Η Ελλάδα θεωρείται όχι μόνο ένας «ασφαλής» προορισμός, κάτι που αποδεικνύεται και από τον μικρό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 (τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όσο και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες), αλλά καλύπτει επίσης και πολλες από τις απαιτήσεις και τα κριτήρια που τίθενται από έναν επενδυτή.

Επιπλέον, οι αποκαλούμενοι «Ψηφιακοί Νομάδες» (Digital Nomads) δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τώρα ίσως μεγαλύτερο από ποτέ, να «αναζητήσουν καταφύγιο» και να δουλέψουν εξ αποστάσεως στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες. Εδώ έχουν τον ήλιο, την θάλασσα, τα βουνά, τον καθαρό αέρα, το εξαιρετικό κλίμα και το υψηλής ποιότητας φαγητό. Κανένας δεν θα μπορούσε ποτέ να βαρεθεί το φυσικό τοπίο της Ελλάδας. Οι κοινωνίες σιγά- σιγά συνειδητοποιούν ότι τα πάντα κινούνται σταδιακά προς την απόλυτη ψηφιοποίηση, στο σημείο που κάποια στιγμή θα μπορούμε να διευθετήσουμε σχεδόν τα πάντα στη δουλειά μας εξ αποστάσεως και το γραφείο μας θα είναι οπουδήποτε, αρκεί να υπάρχει γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ και ένας υπολογιστής.

revergo architecture

Χωρίς καμία αμφιβολία, η πανδημία του COVID-19 έχει επιφέρει ουσιώδεις δυσκολίες στην μετακίνηση με αεροπλάνο. Οι ταξιδιώτες δεν μπορούν ακόμα απλώς να «κλείσουν» μια πτήση, καθώς πρέπει πρώτα να ελέγξουν τους κανονισμούς που ισχύουν στον ταξιδιωτικό τους προορισμό, τα στοιχεία της πανδημίας στην χώρα, καθώς και τυχόν άλλους περιορισμούς που μπορεί να υπάρχουν. Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος πρέπει πλέον να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον εκ μέρους των επενδυτών έχει καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη κατά την διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς και ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι παράγοντες, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Οι επενδυτές επιζητούν ιδιωτικότητα, ποιότητα ζωής και ασφαλείς προορισμούς. Ιδιαιτέρως οι επενδυτές GoldenVisa  που σε τελική ανάλυση επιζητούν το όφελος της χορήγησης της άδειας διαμονής μαζί με όλα τα προνόμια που απορρέουν από αυτή, θα επιδιώκουν πλέον να αγοράσουν ακίνητα σε ένα μέρος που όχι μόνο εγγυάται υψηλή απόδοση επένδυσης, αλλά και στο οποίο θα μπορούν πολύ εύκολα και ευχάριστα να περάσουν χρόνο και μετά την συνταξιοδότηση τους. 

 

Δάφνη Κορομπέλη

Dafni Korompeli

Η Δάφνη Κορομπέλη είναι Ελληνίδα δικηγόρος γεννημένη στην Αθήνα. Έχει ζήσει στην Κίνα για πάνω από δέκα χρόνια και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου  στο Κινέζικο Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Jiaotong της Σαγκάης και πτυχίου MBA στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Επικοινωνία και Επιχειρηματικές Πρακτικές στην Κίνα από το Πανεπιστήμιο Διεθνών, Εμπορικών και Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου (UIBE). Εξειδικεύεται στις συναλλαγές ακινήτων στην Ελλάδα και διευθύνει το δικηγορικό γραφείο KCH LAW στην Αθήνα.  www.kchlaw.gr

Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από έργα του Αρχιτεκτονικού γραφείου Revergo Architecture

You may also like